Doorgaan naar hoofdcontent

Fair isle shawl - mijn eerste omslagdoek Color my birds - van je fouten kun je leren.

Mijn vogelshawl: color my birds

Je vindt mijn Ravelry project pagina met meer details hier:

Mijn eerste Fair isle shawl heb ik alweer 5 jaar in gebruik. 
Achteraf gezien was dit eerste leerproject een shawl vol met fouten maar het begin van de liefde voor de fair isle techniek.
Onder het mom: van je fouten kun je leren leek het me leuk dit eerste grote project nog eens te beschrijven in mijn blog.
Ik had een plaatje gezien van een omslagdoek met dit motief en vond hem van begin af aan mooi.
De shawl was verkrijgbaar als pakket van Christel Seyfarth maar ik vond de kleuren niet echt mijn ding. 
 Een poos daarna bracht mijn dochter een boek voor me mee uit Amerika en daar stond het motief in wat CS dus ook gebruikt heeft voor deze shawl. (behalve dit heeft ze nog meer motieven gebruikt voor andere shawls uit dit boek)

Zodoende kon ik dit motief mooi gebruiken om een eigen shawl te maken met de kleur die ik mooi vond en materiaal wat heerlijk zacht was.
Ik heb er voor gekozen om alpaca van Drops te gebruiken in een heleboel kleurtjes en zo mijn eigen vogel shawl te maken.
Nu was dit één van de eerste fair isle projecten destijds en ik had toen nog problemen met bepaalde technieken waar ik inmiddels mijn hand niet meer voor omdraai.
Achteraf dus een project met heel veel beginnersfouten.
Fout nummer 1: Zo had ik problemen met de magic loop, dus besloot de shawl dan maar precies andersom te gaan breien zodat ik moest minderen in plaats van te meerderen. 
Het probleem wat hier mee ontstond was de afmeting: veel te lang omdat ik in een mooie punt uit moest komen en nu verplicht was te stoppen nadat ik de punt bereikt had.

Fout nr. 2: Het af en aanhechten deed ik destijds nog midden in de shawl, met gewone wol geen probleem: dat haakt in elkaar met wassen maar alpaca krijg je niet mooi weggewerkt en later besefte ik dat wisselen van kleur het mooiste was in de knipbies. ( eigenlijk valt het nog mee hoor, maar pietje precies dat ik nu ben zal ik dit soort dingen nooit meer doen)
Met alpaca moet je de tweede draad ook vaker mee nemen om de paar steken want anders worden het echt lussen.
Fout nr 3: Eigenlijk geen fout maar een methode die ik inmiddels nooit meer toepas: de rand breien in delen dus eerst de bovenkant en daarna pas de zijkanten. 

Tegenwoordig brei ik de rand helemaal rond en dat is 10 keer mooier. de aansluiting in de hoeken is inmiddels perfect en dat was daar nog niet.Al deze shawls vind je hier terug

5 jaar later en na nog eens 8 keer een grote Fair Isle omslagdoek gebreid te hebben kijk ik met gemengde gevoelens terug op dit eerste leerproject.
Eigenlijk veel beginnersfouten waarvan ik veel geleerd heb maar ook weer trots omdat dit mijn eerste fair isle shawl was en het begin van een reis in de fair isle techniek.
Ik zal hem nooit weg doen en deze shawl vergezeld me steevast op reis Zo is hij heerlijk om lekker tijdens de lange autoreis er even onder weg te kruipen en s avonds op de camping als het even iets frisser wordt voor de caravan sla ik hem dikwijls even rond mijn schouders. De alpaca is zelfs heerlijk om je blote schouders.

Tot zover mijn eerste fair isle shawl..
Een verslag van mijn tweede shawl volgt binnenkort.
Groetjes Astrid

Reacties

Johanjanse zei…
Hallo,
Vol respect heb ik je werk bekeken!! Wat zou ik graag de "Winterdream" maken!!! Het is het eerste vest wat ik echt zou willen met de fair isletechniek.
ik heb ook al contact gehad met Albert en Trijntje, maar je hebt geen patroon in maat 42 he!? Wil je dat maken???? Alsjeblieft????

Populaire posts van deze blog

FAIR ISLE DREAM uitleg van de knipbies en het breien van een fair isle trui van onder naar boven.

Engelse breitermen en afkortingen vertaald in het Nederlands

Laurier een mosaic -lace shawl ( Laurelie -Maliha designs)

SHEEPLOVE in BLUES

Leren breien op een rondbreinaald...

Mijn eerste fair isle trui met Kauni met gratis motief

LOPI vest jas WINTERDREAM

Doe het zelf wol-schaal, de droom van iedere breister

MY ABSOLUTE COLOR DREAM een FAIR ISLE vest- cardigan