Doorgaan naar hoofdcontent

Mevrouw Ribbel- asymmetrisch gebreid top-down vest ( Mrs. Garter by Ankestrick)


Als je op de blauw gedrukte woorden klikt kom je gelijk op de pagina waar deze naar verwijzen

Toen ik ruim een jaar geleden dit mooie patroon op Ravelry tegen kwam van Ankestrick was ik gelijk verliefd. Ankestrick schrijft duidelijke top-down patronen en ik heb al twee andere truien gebreid met haar patronen.In mei 2014 heb ik een heel mooi truitje gebreid van Ankestrick. Het patroon heet Tschilp en heb ik gekocht in een e-book  ( birdsongs) met nog twee andere modelletjes die vast nog van mijn pennen komen t.z.t.
Ik heb het Burano Blues genoemd omdat ik met dit project begonnen ben tijdens een reis naar Italie en Kroatie en op dat moment een aantal dagen in Venetie was en op het eiland Burano een kunstwerk tegen kwam in dezelfde kleur blauw als deze cotton-viscose waarvan ik dit truitje gebreid heb. 
Het heeft een hele mooie lage halslijn en ik draag het graag op een bermuda in de zomer.

Deze trui heeft een mooie halsconstructie die niet eenvoudig is.
Op de breiclub hebben andere dames hem daarna ook gebreid maar moesten de hals en nek-constructie vele malen uithalen en over doen eer ze hem goed onder de knie hadden. Het is dan ook echt goed lezen en opletten geblazen maar dan heb je ook wat.

Zoals gezegd heb ik dit patroon destijds ook gelijk gekocht maar het kwam er niet gelijk van om te breien.
Mijn brei-verlanglijst is erg lang en ik zou nog zoveel willen breien wat ik mooi vind. 
Een groot aantal patronen heb ik al gekocht maar het liefste zou ik er nog tig kopen. 
Op Ravelry staan ze allemaal in mijn queue  ( to-do- wenslijst ) en zo nu en dan doe ik mezelf er weer eentje cadeau

Ik had op de breiclub bij Bloemendalwol dit modelletje al laten zien en gelijk kwam de vraag of we deze niet als KAL konden gaan breien met een behoorlijk aantal dames waaronder een aantal dames die nog nooit top-down gebreid hebben. Omdat ik het patroon al een aantal keer doorgelezen had heb ik eerst het zekere voor het onzekere genomen en ben zelf gestart om te kijken of het maken van dit vest voor een beginner haalbaar is.

Ik kan jullie dan met stellige overtuiging zeggen dat het veel te moeilijk is als je weinig ervaring hebt met top-down breien. Het was mijn 21ste top-down project sinds ik gestart ben met deze vorm van breien anderhalf jaar geleden en ik heb het zelf heel zwaar gehad met deze hals-schouderconstructie en heb deze een paar keer uitgehaald eer ik hem goed onder de knie had.

Het vest begint met een rechte lap: de kol in ribbelsteek.  De naam is hieraan ook ontleend, zowel van mij : Mevrouw Ribbel als de originele naam : Mrs. Garter ( de Engelse benaming voor ribbelsteek is garterstitch)
Beide zijden van de kol hebben een i-cord  en later neem je de steken aan één kant op en van hieruit ga je de nekpartij breien.
De schouderconstructie wordt gebreid met de contiguous methode, een hele mooie naadloze manier. 
Ik heb deze al meer gebreid in truien en als je rond breit is het opletten maar goed te behappen. 
Maar doordat je heen en weer breit voor het vest is het extra goed opletten dat je de meerderingen allemaal goed breit, in Engelse breitermen  (M1R M1L)  meerdering naar rechts en links afgewisseld en in de terug gaande naald moet je ze averecht oppakken om de meerdering allemaal mooi naar één kant te laten wijzen.  (M1Rp en M1Lp)
Daarbij komen dan ook nog de verkorte toeren van de hals en nek en uiteindelijk de meerderingen voor de mouwkop. 
Al met al best wel behoorlijk pittig, zelf voor een ervaren breister om dit geheel foutloos te breien. Daarna heb je wel een prachtig geheel met een perfect passende schouderkop. Maar nogmaals dit is absoluut geen beginnersvest. 
Ik zou echt aanraden om een truitje te breien zoals On the beach met deze schouderconstructie en daarnaast de meerderingen extra te oefenen in de averechtste steek ( M1r P en M1lP)


In deze video zie je alle meerderingen uitgelegd

Nadat je steken apart hebt gezet voor de mouwen brei je de body tot de gewenste lengte en ga je voor de onderkant weer een aparte lap breien die je net zoals de kol start met een tijdelijke opzet en eindigt door de steken op een hulpdraad te zetten.
Deze moet je daarna vast maken aan de body door steken samen te breien vanuit de i-cordrand en een aantal steken laat je open voor de zakingangen.
De voering van de zak brei je later hier achter en zet je vast.
  

Daarna moet je weer de steken van de kol opnemen langs de rand samen met de steken van de body en van de onderkant en dan moet je de knopen-bies breien in de ribbelsteek. de aansluiting moet hierbij perfect zijn om de ribbelsteek mooi door te laten lopen..
Aan de andere kant herhaal je dit om de sluitbies inclusief knoopsgaten te breien.
 Kunnen jullie het nog volgen?


Als je dit geheel klaar hebt kun je bijna opgelucht adem halen, tenminste dat was wat ik gedaan heb. Ik ben dan ook gelijk achter knopen aan gegaan om alvast het geheel te kunnen bekijken. Wat was ik blij met deze mooie knopen, de glans is prachtig en het lijkt wel of ze geëmailleerd zijn maar de onderkant is kunststof dus ze komen denk ik niet uit het tover-oventje wat wij vroeger op school gebruikten.
Het deed me denken aan die oude techniek ( volgens mij is het hopeloos ouderwets en krijgt de huidige jeugd dit niet meer in de handarbeid lessen op school. 
Ze weten niet wat ze missen, zo leuk was dat om te doen)


De steken voor de mouwen neem je op en brei je met de magic-loop methode of met 4 sokkenbreinaalden naar beneden tot de lengte die voor jou perfect is.Tussendoor even passen en gedurende de hele lengte gelijkmatig minderen om het geheel mooi aansluitend te krijgen. Zodra ik minder brei ik met één van de steken in die toer naast de mindering een loom-elastiekje  samen met een steek.
Makkelijk herkenbaar punt om te tellen ( in dit geval moest ik om de 18 toeren minderen) en fijn om te vergelijken voor mouw nummer twee. De elastiekjes  knip ik daarna door om te verwijderen.
Dit heb ik vorig jaar een keer uitgevonden en ik heb al veel breisters deze tip gegeven. De loom-elastiekjes zijn spotgoedkoop en heel handig in dit geval. Ook met kabels breien brei ik ze altijd mee als ik net gekabeld heb, ideaal om even terug te tellen.

Het originele patroon heeft een heel eenvoudige manchet maar ik vond het leuker om deze ook een ribbelsteek te geven en heb op die manier de mouwen beëindigd.


Al met al ben ik heel blij met dit vestje. Ik zeg niet snel dat ik iets nogmaals wil breien maar dit modelletje zal ik vast nog een keertje maken en dan beslist niet omdat ik de constructie leuk vond om te doen, want dat vond ik absoluut niet maar het eindresultaat maakt veel goed. Een pittig modelletje is het geworden met de asymmetrische sluiting en aparte kol.
Overigens kun je het model ook in een langere versie breien met een gewone midden-sluiting want die optie staat ook op het patroon.
Maar ook daarvoor geldt: eerst goed oefenen met alle meerderingen en de contiguous methode voor je je hier op stuk gaat bijten.

Zo kwam gisteren weer een vak leeg in mijn breikastje en was er weer een project afgerond deze week. Wat heb ik nu weer op de naalden staan?

De shawl die ik deze week ook af ( The Doodler, Westknits mysteryshawlkal 2015 van - zie mijn vorige blog ) krijgt een vervolg.


Van mijn breivriendinnetje Simone kreeg ik via Ravelry een patroon toegestuurd als cadeautje. 
De exploration station van Steven West, de mysteryshawlkal 2014.

Een combinatie van twee prachtige strengen Madelinetosh in een turquoise kleur en eentje in diverse blauwe verlooptinten. Daarbij een donkerblauwe streng merino met moerbijzijde van Cascade en een prachtige  streng hemels blauw sokkengaren die ik afgelopen week gescoord heb van Malabrigo. Samen gaan ze deze mooie shawl vormen in mijn favoriete blauwtinten.
Helaas kan ik de streng Madelinetosh in Blue Nile met geen mogelijkheid goed tot z’n recht laten komen op de foto. Hij kleurt met elke camera blauw op terwijl het fel-turquoise is.  Als ik de kleur intyp en op afbeeldingen zoek op internet zie ik ook dat zelfs op de Madelinetosh site zelf de kleur niet goed “uit de verf” komt op het beeldscherm. 
Het breien van deze shawl is ook weer verslavend en het eerste gedeelte heb ik inmiddels al af.
De afwerking van de zijranden doe ik iets anders dan op het patroon maar het zal jullie inmiddels niet verbazen dat ik afwijk van een patroon en iets op mijn eigen manier doe.
Ik moet nu aan sectie 2 gaan beginnen in tweekleurige Brioche ( patentsteek) dus dat wordt eerst oefenen want ook dat heb ik nog maar één keer gedaan in een workshop van NancyMarchant, de koningin van de Brioche techniek maar ben het alweer vergeten en als we Steven West mogen gaan geloven wordt dat de hit van 2016 en wil hij die techniek gaan toepassen in zijn nieuwe mysteryshawlkal voor 2016.
Verder wil ik dit weekend gaan starten met een prachtig vest van Von Hinterm Stein. Het patroon kreeg ik van haar cadeau en heet Masterpiece.
De naam is volkomen terecht want de revers en schouderconstructie zien er prachtig uit.
Het zal jullie niet verbazen dat ik deze in het mijn favoriete kleur blauw ga breien en wel in een prachtig garen: 
70 % merino met 30 % moerbeizijde die ik ook aan het verwerken ben in de shawl die nu op de pennen staat.


Genoeg geschreven ( heel veel zelfs vandaag)  voor nu: ik ben benieuwd hoe jullie reacties zijn.


Over Dutch Knitty
Mijn naam is Astrid maar door een grapje werd het Dutch Knitty.
Ik ben verslaafd aan mijn wol en breinaaldjes die ik eind 2012 weer opgepakt heb. 
Daarvoor kon ik nauwelijks breien en heb mezelf alles aangeleerd door veel te lezen en veel youtube video's te bekijken en vooral door veel te oefenen en uit te halen en opnieuw te proberen.

Op mijn blog probeer ik elke week een update te plaatsen.
Als ik iets maak probeer ik de stappen vast te leggen met mijn camera en dat doe ik om anderen inzicht te geven in de constructie van een patroon want ik merk zelf dat foto's vaak meer vertellen en verhelderend werken vergeleken met een ingewikkelde patroontekst.

Wil je niets missen van mijn updates: je kunt je emailadres 
via deze link ingeven en dan krijg je na bevestiging automatisch vanuit blogger een email als ik een nieuw blogbericht plaats. ( ongeveer 1 x per week)
Ik hoop jullie terug te zien op mijn BLOG, een reactie vind ik erg leuk 

Rest mij nog één ding jullie te wensen: veel breiplezier.
Groetjes Astrid
Reacties

Jolande zei…
Erg leerzame blog en heel duidelijk uitgelegd door jou. Fijn dat je ook een filmpje toont waarop duidelijk de constructie voor de schouders is te zien. Het jasje is prachtig geworden!
Rita Janssen zei…
Wat een interessante blog weer Astrid, je leert ons wel heel veel hoor, maar aan dit project ga ik me dus zeker nog niet wagen moest ik me eens aan een top-down trui begeven. De "mevrouw ribbeltrui" is echt prachtig, maar ook de andere 2 die je van haar maakte zijn echt superleuk. Je laatste afgewerkte sjaal vind ik heel speciaal, maar ongelooflijk mooi en je nieuwe project dat je cadeau kreeg ziet er ook ingewikkeld uit. Benieuwd naar het vervolg!
Grtjes, rita.
Anoniem zei…
Wat een prachtig vest. Dankjewel voor al die duidelijke info. Dankzij jou breidde ik al 2 toffe top-down truien.

Groetjes Tania
Hallo Astrid,
Ik heb nu even de tijd genomen om je laatste drie blogs te lezen. Wat een creativiteit, wat een enthousiasme, wat een schitterende patronen en wat een prachtige wol. Ik bewonder je op de geweldige manier waaop jij alles beschrijft, zo duidelijk, stap voor stap en eerlijk (dit is te moeilijk als je nog nooit top-down gebreid heb) Mijn enthousiasme om nog meer te gaan breien neemt lezende weg toe. Ik hoop dat je binnenkort nog een keer tijd kan vinden voor een leuke workshop bij Corine (liefst top-down, omdat ik zelf vaak klaar ben en het model tegenvalt wat betreft de pasvorm)
Soms wilde ik dat Eindhoven dichterbij was, zodat ik gewoon elke week bij het breicafe kan zijn, en vragen stellen aan jou en de mede breisters. Bedankt voor je mooie blogs. groetjes Josette

Populaire posts van deze blog

FAIR ISLE DREAM uitleg van de knipbies en het breien van een fair isle trui van onder naar boven.

SHEEPLOVE in BLUES

Laurier een mosaic -lace shawl ( Laurelie -Maliha designs)

Engelse breitermen en afkortingen vertaald in het Nederlands

Leren breien op een rondbreinaald...

Mijn eerste fair isle trui met Kauni met gratis motief

LOPI vest jas WINTERDREAM

Doe het zelf wol-schaal, de droom van iedere breister

MY ABSOLUTE COLOR DREAM een FAIR ISLE vest- cardigan