Doorgaan naar hoofdcontent

Café Bloem, een eenvoudig vest-colbert voor tussendoor

Ik wil altijd naast een "ingewikkeld " project wat echt je aandacht en concentratie vergt altijd iets in mijn breimand naast de bank hebben liggen wat ik op kan pakken op die momenten dat je lekker wilt breien op de automatische piloot.
Dat kan in de auto zijn op de bijrijdersstoel tijdens een ritje langer dan een half uur.. want stil zitten zonder iets in mijn handen is een ramp.
Tijdens een tv-programma wat ik niet alleen luisterend wil volgen...Of dat is tijdens het breicafe bij Bloemendalwol waar ik wekelijks te vinden ben.

 Dus daarom heb ik gekozen voor dit vest-colbertje genaamd CAFÉ BLOEM.
Ik heb laatst met Andes van Drops design een vest gemaakt voor mijn dochter in het grijs. De rand van het boord was een enkele gerstekorrel en verder was het een simpele tricotsteek. Al tijdens het maken ontstond het idee om nog eens met een gerstekorrel iets te maken in deze wol want ik vond de wol wel lekker breien en het  resultaat erg leuk.
 Ik heb deze wol aangeschaft in december tijdens de alpaca weken en met 25 % korting op de toch al lage Drops-prijzen had ik  al snel  mijn tas gevuld voor een eigen project en natuurlijk in mijn lievelingskleur blauw.
Andes is  een combinatie van 35 %Alpaca en 65%  wol en werkt lekker snel door op naald 8 of 9. 
 Basis is een dubbele gerstekorrel en een middenboordje in ribbelsteek.
In eerste instantie had ik in het boordje een zilverdraadje mee gebreid, maar omdat het een ribbelsteek is kwam dit totaal niet tot z'n recht ( ik heb het idee dat het in tricotsteek mooier uit zal komen)  dus dat heb ik uitgehaald.
De voor-en achterpanden heb ik in één geheel gebreid,. De plaats waar normaal de zijnaden zitten gemarkeerd en aan  weerszijden geminderd/gemeerderd om een getailleerde versie te maken passend aan mijn omvang.
Vanaf de armsgaten na het afkanten heb ik voor- en achterpanden apart verder gebreid.
Afgekant voor de revers en verder gebreid tot de panden klaar waren. Ik heb daarna de schoudernaden gesloten en de steken voor het kraagje opgenomen en dit ook in ribbelsteek gebreid ( Deze foto is erg fel van kleur)
TIP VAN DUTCH KNITTY: Zien jullie die elastiekjes? Ik brei tegenwoordig een loom-elastiekje mee in de steek op die plaatsen die ik wil markeren, bij een mindering/meerdering, om het midden aan te geven , bij een kabel etc. etc.
Ik knip ze daarna kapot, je koopt je een zak voor een euro en daar kun je jaren mee vooruit.

Daarna de steken voor de mouw rondom het armsgat opgenomen en met de rondbreinaald met de magic loop methode naar beneden gebreid tot de gewenste lengte bereikt was. Tijdens het breien kon ik mijn jasje al passen en doordat ik een markeerelastiekje midden ter hoogte van de oksel geplaatst had, kon ik dan weer links en dan weer rechts vanaf dit punt om en om een steek minderen zodat de mouw perfect aan sluit.
Ook de tweede mouw heb ik op deze manier gebreid en zo is mijn vest-colbert op maat ontstaan.

Het enige wat ik nog moest doen waren een paar draadjes afhechten, knoopjes aan zetten en de steken van de revers een klein stukje aan de kraag mazen. En dat is toch zo fijn, niet al die panden aan elkaar zetten want dat is echt niet mijn hobby.  Al met al ben ik heel erg tevreden met het eindresultaat.

Uiteraard komen er weer de vragen of ik hier een patroon van heb: Nee, helaas, ik maak dit aan de hand van een proeflapje waarmee ik mijn steken bepaal en daarna met behulp van mijn meetlint pen en papier en vorige notities mijn plannen trek. En ja: ook ik haal regelmatig iets uit en probeer opnieuw net zo lang tot het naar mijn zin is.
Wellicht dat ik in de toekomst dit nog door zou kunnen berekenen met behulp van Corine van bloemendalwol in meerdere maten maar voorlopig komt dat er nog niet van.
Wellicht kun je zelf een variatie hiervan maken afgeleid van een bestaand patroon en ik mag je echt verklappen: de voorbereiding is echt het allerleukste naast het eindresultaat wat de beloning is.

Tja.. ik wens jullie een prettige week weer, tot de volgende keer, een reactie waardeer ik heel erg en nu ga ik snel eerst wat in mijn huisje doen en verder met mijn nieuwe projecten: een mutsje bijpassend bij de Fair en Co by Dutch Knitty© e

Reacties

Mieke zei…
Heel mooi colbertje met een aparte naam! Dank je wel voor de uitleg en ik kijk uit naar je volgende werk.
Groetjes, Mieke
elly smith zei…
elastiekjes ik kan niet meer zonder en nu kun je loomelastiekjse voor dump prijzen kopen dus1 tje meer of minder is geen probleem.
Gerda zei…
Ik vind het erg mooi geworden! Dank voor de uitgebreide uitleg. Ik gebruik al heel lang een soort van kleine haarelastiekjes van de kruidvat, maar die loomelastiekjes zijn waarschijnlijk nog goedkoper.


Ik gebruik de mini van zenner ( kruidvat) voor op mijn naalden de steken te markeren. Dus tussen elk motief einde en begin. Die neem ik elke naald mee. De loom werken hier niet voor, die floepen onder je steken door maar ik leg ze bij de steek die ik brei op de naald en brei ze vast in mijn werk en knip ze er dus later uit als ik die markeerpunten niet meer nodig heb. Ik vind het makkelijk om mezelf te checken als ik bijv. 10 x moet minderen in een mouw , ook aan de zijkant van mijn werk als ik een compleet motief herhaald heb en weer bij toer 1 begin bij een kabelpatroon bijv. Wat zich herhaalt na bijv 24 naalden .
Astrid, dit is en blijft ook weer een beauty.
Groetjes vanaf Texel.

Populaire posts van deze blog

FAIR ISLE DREAM uitleg van de knipbies en het breien van een fair isle trui van onder naar boven.

SHEEPLOVE in BLUES

Laurier een mosaic -lace shawl ( Laurelie -Maliha designs)

Engelse breitermen en afkortingen vertaald in het Nederlands

Leren breien op een rondbreinaald...

Mijn eerste fair isle trui met Kauni met gratis motief

LOPI vest jas WINTERDREAM

Doe het zelf wol-schaal, de droom van iedere breister

MY ABSOLUTE COLOR DREAM een FAIR ISLE vest- cardigan